2021.01.01-től érkezik az új orvosi igazolás

Júliusig még a régi típusú orvosi igazolást is el lehet fogadni, tehát 2021 első fél évében a régi és az új táppénzes lap egyszerre él.

Megszűnik a kezdő orvosi, és a folytatólagos igazolás, az úgynevezett “kutyanyelv”.

A két dokumentum helyét 2021. elejétől az új táppénzes nyomtatvány veszi át.

Mivel korábban különböző és eltérő alakú nyomtatványok voltak használatban, az ügyintézőnek egyszerűbb dolga volt, első pillantásra látta, hogy folytatólagos orvosi igazolással van-e dolga. A dátumok folytatólagosságára tehát a 2021 januárjától bevezetett táppénzes nyomtatvány használatakor nagyobb figyelmet kell fordítani.

A 2021-ben bevezetésre kerülő új orvosi igazolás nyomtatványról szóló kormányrendeletet ide kattintva olvashatod el!

Munkahely továbbra sem szerepel

Az orvos szempontjából érdemleges adatként az új orvosi igazoláson is feltüntetésre kerül a munkakör, egyértelműsítve, hogy a dolgozó fizikai vagy szellemi munkát végez, de a munkahely megnevezése továbbra sem szerepel rajta, így a több Tb-kifizetőhely esetén a könyvelő-, és bérszámfejtő irodáknak továbbra is saját adataikból kell beazonosítaniuk a dolgozóhoz tartozó céget.

Az új orvosi igazolás nyomtatvány A/4-es lapra nyomtatható, ezért jelentősen átláthatóbb, olvashatóbb a korábbinál. Ezzel csökken a kitöltési hibák esélye és javul az olvashatóság. Ugyanezt segíti elő a gépi kitöltés is, ami várhatóan megkönnyíti majd a táppénz papírral dolgozók munkáját.
Nem csak a könyvelők, bérszámfejtők munkája egyszerűsödik, de az új táppénzes lap könnyebbséget jelent az orvosi asszisztenseknek is, hiszen a betegek adatait egyszer kell a programban rögzíteni és azt követően már automatikus gépi kitöltéssel kerülnek majd a nyomtatványra.

A kórházi nyomtatványt nem érinti a változás.