2021 kedvezményeket hozott a helyi iparűzési adó és a kisvállalati adó tekintetében!

Idén év elejétől számos adóváltozásnak néztünk elébe, mely módosulásokat össze is foglaltuk korábban, ide kattintva olvashatja el.

A módosítások egyik fontos elem érintette a KIVA-t is, kedvezőbb lett, hiszen az adókulcs csökkent, a belépési korlátok enyhébbek lettek, az adóalanyiság megszűnésének meghatározó árbevétel értéke pedig magasabb lett.

 

Kinek éri meg a KIVA?

A kisvállalati adózás jó döntés azoknak a többféle üzleti szolgáltatást végző cégeknek, akik viszonylag alacsony nyereséggel és magas bérköltségekkel működnek, hiszen a KIVA kiváltja a 15,5 százalék mértékű szociális hozzájárulási adó mellett a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást is, valamint a 9 százalékos társasági adót sem a teljes adóévi eredményre kell fizetni.

 

A változás a következőket jelenti a gyakorlatban:
  • Az adókulcs kisvállalati adónál a korábbi 12 százalékról 11 százalékra mérséklődött
  • Hatmilliárd forintos árbevétel az új felső keret a korábbi hárommilliárd helyett
  • A belépési értékhatár egymilliárdról hárommilliárdra emelik

A KIVA bevallásokat negyedévente kell benyújtani, az adóelőleget pedig a tárgyhót követő hónap 20.-ig kell megfizetni. Tehát az első negyedévi bevallást már ennek megfelelően kellett megfizetni.

A bevallás és az éves adókülönbözet megfizetési határideje mindig a tárgyévet követő év május hónapjának 31. napja.

A kis-és középvállalkozások iparűzési adója is módosult!

2021 eleje óta a KKV törvény szerint a mikró-, kis és középvállalkozásoknak akkor is 1 százalékban kell megállapítani az ipatűzési adó mértékét, ha az önkormányzati rendelet alapján 1 százaléknál több lenne. Ez a kedvezményt jelentő jogszabály azon vállalkozásokra vonatkozik, ahol 250 főnél kevesebb a foglalkoztatottak összelétszáma, az éves nettó árbevételük (vagy mérlegfőösszegük) nem haladja meg a négymilliárd forintot.