4 órás bejelentés költségei és járulékai

A 4 órás bejelentés a részmunkaidős foglalkoztatás egyik gyakori alternatívája. Ideális akkor, ha a munkavállaló nem tud 8 órás főállásban (vagy 6 órában) dolgozni az adott cégnél. Bizonyos tekintetben ugyanolyan teljes értékű munkatársnak minősül, hiszen például ugyanannyi szabadsággal rendelkezik, mint a többiek. A költségek és járulékok viszont arányosan számítandóak, aminek alapján a minimálbér vagy a garantált bérminimum képezheti.

Mit takar a 4 órás bejelentés?

A 4 órás munkaidő olyan alternatív munkarendet képvisel, ami a hagyományos, napi 8 órás munkaidővel szemben rövidebb munkaórákat határoz meg. Ez a formátum lehetőséget ad a rugalmas munkavégzésre és az egyensúlyra a munka és a magánélet között. A 4 órás munkaidő különféle kontextusokban alkalmazható, például azokban az iparágakban, ahol a munkavégzés hatékonyságának növelése, a kreativitás elősegítése vagy a munkaerő megtartása a cél.

A rövidebb munkaidő lehetőséget teremt a munkavállalók számára, hogy a nap más részében más elfoglaltságoknak is hódoljanak, ami javíthatja a munkahelyi elégedettséget és a teljesítményt. Fontos megjegyezni, hogy a 4 órás munkaidő bevezetése körültekintő tervezést és egyeztetést igényel mind a munkaadók, mind a munkavállalók részéről, beleértve a munkakörülmények és a jogszabályi követelmények szem előtt tartását. A megfelelő kommunikáció és egyeztetés által a 4 órás munkaidő növeli a produktivitást, miközben támogatja a dolgozók jólétét és munka-magánélet egyensúlyát.

A 4 órás bejelentés TB és SZJA közterhek levonásával jár - hasonlóan a 6-8 órás foglalkoztatáshoz.

A 4 órás bejelentés TB és SZJA közterhek levonásával jár – hasonlóan a 6-8 órás foglalkoztatáshoz.

A minimálbér és a garantált bérminimum 4-6-8 órás bejelentés esetén

A minimálbér és garantált bérminimum Magyarországon alapvető fogalmak a munkavállalók bérezésének szabályozásában. A minimálbér a legalacsonyabb összeg, amit a munkaadó az alkalmazottaknak fizetni köteles, és általában azokra a munkakörökre vonatkozik, ahol nincs szükség középfokú szakképzettségre. 2023 decemberétől a minimálbér összege havonta bruttó 266.800 forint, ami 2024-ben éves szinten 3.201.600 forintot jelent. Fontos megjegyezni, hogy a nettó bér ebből a bruttó összegből számított adók és járulékok levonása után alakul ki.

A minimálbér esetében a levonások tartalmazzák a 15%-os személyi jövedelemadót (SZJA), az 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot (TB – 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci járulék). A 4-6 órás bejelentés esetén ezeket az összegeket arányosítva kell kiszámolni. Ezen felül, különféle adókedvezmények, mint például a családi adókedvezmény vagy a 25 év alattiak SZJA-mentessége, további befolyással lehetnek a nettó bérre.

A garantált bérminimum a középfokú szakképzettséget igénylő munkakörök esetében alkalmazandó, emelt összeget jelent. 2023-ban a garantált bérminimum bruttó összege havonta 326.000 forint, éves szinten pedig 3.912.000 forint. A nettó bér kiszámítása hasonlóan történik, figyelembe véve a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat, melyeket a 4-6 órában dolgozók esetén szintén arányosítva kell alkalmazni a tényleges munkaidőhöz.

A 4 órás minimálbér és garantált bérminimum

A 4 órás minimálbér és garantált bérminimum

A 4 órás bejelentés közterhei

A részmunkaidős közterheket kiszámítani nem bonyolult, ha valaki tisztában van vele, hogy teljes munkaidős foglalkoztatás esetén mi az eljárás. 4-6 órás bejelentés esetén ugyanazok a százalékok érvényesek, értelemszerűen arányosítva.

Részmunkaidős járulékok

A 4-6 órás bejelentés esetén ugyanúgy 15% SZJA és 18,5% TB-járulékkal szükséges számolni. Ez az alapbér 33,5 százaléka alapesetben, a különböző, egyéni adó- és járulékfizetési kedvezmények figyelembe vétele nélkül.

A 4 órás minimálbér összege 2023-ban havi bruttó 133.400 forint, ami nettó 88.710 forint munkabért jelent, 44.689 forint adóterhek levonását követően. A garantált bérminimum 163.000 forint bruttóban, ami nettó 108.400 forintos jövedelmet jelent a munkavállalóknak, 54.605 forint adófizetés után.

Munkáltatói terhek 4 órás munkavállaló bejelentése esetén

A munkaadót a bruttó munkabérek után adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik. Ez ma lényegében csak a 13%-os szociális hozzájárulási adót (január 1-től a munkáltatónak nem szükséges szakképzési hozzájárulást fizetnie) jelenti. Ennek értelmében a 4 órás munkabér esetén fizetett bruttó bért kell felszorozni 1,13-mal, és meg is kapjuk a teljes költséget.

A kötelezettségek teljesítése során alkalmazott adók és járulékok a vonatkozó jogszabályok által meghatározott feltételek és kedvezmények alapján csökkenthetőek. Egyes esetekben adó- vagy járulékmentesség érvényesül, például saját jogú nyugdíjas munkavállalóknál, ahol nem keletkezik pénzbeli egészségbiztosítási járulék és munkaerő-piaci járulékfizetési kötelezettség.

A 4 órás bejelentés költsége 2023-ban 13% szociális hozzájárulási adó megfizetését takarja.

A 4 órás bejelentés költsége 2023-ban 13% szociális hozzájárulási adó megfizetését takarja.

4 órás bejelentés költségeinek és járulékainak kiszámítása

A munkavállalók bejelentésének költségeit és járulékait „papíron” vagy akár számológéppel kiszámolni időigényes és bonyolult lehet. Legyen szó 4-, 6-, vagy 8 órás munkatársról. Szerencsére bérszámfejtő szoftverek segítségével ez a folyamat ma már jelentősen gyorsabbá és egyszerűbbé válik. Az ilyen szoftverek ugyanis automatizáltan kezelik az adó- és járulékterheket, figyelembe véve a legfrissebb jogszabályokat és változásokat.

A bérszámfejtő szoftverek segítségével könnyen rögzíthetjük a munkaidőt, a munkavállalók adatait, hiszen a rendszer a megadott paraméterek alapján automatikusan kiszámolja az adókat és járulékokat. Ezáltal nemcsak időt takaríthatunk meg, hanem csökkenthetjük az emberi hibák lehetőségét is, mivel a szoftverek pontosan követik a szabályokat és pontos számításokat végeznek.

Próbálja ki a WTBÉR bérszámfejtő szoftverét, és tegye egyszerűbbé vállalkozása mindennapjait. Vegye fel velünk a kapcsolatot!