A havi adó- és járulékbevallásról, a ’08-as nyomtatvány kitöltéséről

Mire szolgál a havi adó- és járulékbevallás, miként és kire vonatkozóan kell benyújtani és milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre az utólagos helyesbítésre? Összeszedtünk mindent, amit a témában tudni érdemes!

Mikor kell és mikor nem kell benyújtanunk a ’08 jelű nyomtatványt?

A ’08 jelű Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról megnevezésű nyomtatványt minden tárgyhót követő hó 12. napjáig kell a munkáltatónak, kifizetőnek az adóhatóság felé elektronikus úton leadni.

Ez a kötelezettség vonatkozik az adózó gazdasági társaságra minden olyan magánszemélyt illetően, akit a ’T1041 nyomtatványon korábban bejelentett, abban az esetben is, ha nem keletkezett fizetési kötelezettsége a munkáltatónak a munkavállaló felé. Ez utóbbi nullás adattartalommal benyújtott bevallás lesz. Szintén vonatkozik a benyújtási kötelezettség egész havi táppénz esetére is.

Hogyha tehát a munkaviszonyban álló személy egész havi táppénzt vesz igénybe, a ’08 jelű bevallást be kell adni annak ellenére is, hogy járulékot sem bevallani, sem megfizetni nem fog a munkáltató. A nyomtatványon szükséges feltűntetni a biztosítási időt és a munkabérrel ellátatlanság kódját.

Mivel a NAV a havi adó- és járulékbevallás adatait a ’T1041-es nyomtatvánnyal összefüggésben kezeli, a két dokumentumon pontosan ugyanazon adatoknak kell szerepelnie. Adateltérés hiányában a NAV felszólítást küld a jogviszony rendezésére. Ez alól kivételt képez a saját jogú nyugdíjas, hiszen ekkor nem keletkezett biztosítási jogviszony.

Hogyan módosíthatunk utólag a havi adó- és járulékbevalláson?

Előfordulhat, hogy utólag észlelünk hibát a már benyújtott bevalláson. Ekkor két lehetőségünk van: önellenőrzést, vagy helyesbítést tehetünk. Helyesbítést akkor kell benyújtanunk, ha a módosítás nem érinti az adózó kötelezettséget. Amennyiben a járulék összege, az adózó terhelő kötelezettség alapja változik, úgy már önellenőrzés leadására lesz szükség. Itt olvashatsz részletesen róla.

Mire szolgál a ’08-as havi bevallás?

Ez a dokumentum szolgál alapjául a dolgozók ellátásainak megállapításakor, beleértve a megváltozott munkaképességgel járó ellátást, a csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási díjat és a táppénzt. Tehát a nyomtatványon szereplő adatok az adóhatóságtól a nyugdíjbiztosítási-, és az egészségbiztosítási szervekhez, az állami foglalkoztatási, munkaügyi-, és rehabilitációs hatóságokhoz jutnak tovább, akik kezelik azt. Utólagos javítás és önellenőrzés során pedig a NAV a módosított adatokat is továbbítja a korábban említett szervek felé.

Helyettesíthető-e a ’08-as bevallás az „NY” jelű nyilatkozattal?

Abban az esetben igen, ha adókötelezettség és adatszolgáltatási kötelezettség nem keletkezett, például egy cég aktuálisan nem működik, egyik bejelentett tagja sem lát el tevékenységet, nem kap díjazást. Az „NY” jelű nyilatkozatról ide kattintva bővebben olvashatsz! 

A katás adózási formát választók mentesülnek, mégis érdemes beküldeniük legalább az „NY” jelű nyilatkozatot

A nullás adattartalmú nyilatkozatra ilyenkor azért van szükség, hogy támogatásigénylés, illetve hitelfelvétel során ne okozzon fennakadást az elmaradt bevallások akár évekre visszamenő bekérése, ami igencsak meghosszíthat egy-egy folyamatot.