A legújabb bértámogatási rendelet kedd éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben

A gazdaságilag leginkább sújtott tevékenységek esetében adófizetési könnyítéseket állapítottak meg, így sok cégnek a munkaerő megtartása érdekében, elengedésre kerül a SZOCHO, szakképzési és rehabilitációs hozzájárulás.

A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy az érintett cég kifizesse a munkabéreket és a munkaszerződéseket novemberben ne szüntesse meg. A mentességeket az adóhatóságnál kell igényelni, és jelezni kell azt is, ha a kifizető a munkavállalót a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna mégis.

Az érintett cégek 50 százalékos bértámogatást is kaphatnak novemberre

A munkaadó részére a  munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére ötven százalékának megfelelő összegű, munkaerőpiaci program szerinti támogatás nyújtható, amennyiben a támogatás időtartamának utolsó napján a munkavállaló jogviszonya fennáll, és a munkaadó a munkavállaló részére a munkabért megfizeti.

A  munkaadó a támogatás iránti kérelmét a székhelye, illetve telephelye szerinti főváros és megyei kormányhivatalhoz nyújthatja be.

Az állam kifizeti a lefoglalt, de elbukott szálláshely-bevételek 80 százalékát

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba regisztrált szálláshelyek esetében az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ban 2020. november 8. napjáig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80%-át. (A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak szerdától.)

Feltétel, hogy a szálláshely-szolgáltató (TEÁOR 5510, 5520, 5530, 5590) a  szálláshelyen 2020. november 8. napján foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát novemberben fenntartsa, bérüket kifizesse.

A kedd éjszakai Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint azok a vállalkozások részesülhetnek novemberre adókedvezményben, amelyek tényleges főtevékenységként felsorolásra kerültek.