Éjszakai pótlék szabályozása, mértéke és összege 2024-ben

Az éjszakai pótlék megfizetése a munkáltatók törvényi kötelezettsége. Jó esetben ez aligha okoz gondot bárkinek, hiszen a vonatkozó szabályozás a munkavállalók védelmét szolgálja. Többek között egészségügyi szempontból is. De sok a kérdés a témakört illetően, például mi a különbség éjszakai pótlék és műszakpótlék között, mikor mennyi plusz jövedelem jár és így tovább. Érdemes ezért átlapozni a témát, hogy tisztán lássunk az esti és éjszakai munkabér kifizetésével kapcsolatban!

Az éjszakai műszak jelentése

Az éjszakai műszak vállalása komoly kihívás. Ráadásul bizonyos egészségügyi kockázatokkal is jár, ha nem figyelünk oda. Ennek ellenére számos olyan terület létezik, ahol égető szükség van a 0-24 szolgálatra. A kórházi dolgozók, a mentők, a rendőrök vagy a tűzoltók nem engedhetik meg maguknak, hogy kicsekkoljanak estére. Igaz, a gyártás és termelés területén is rengeteg olyan munkahely létezik, ahol az éjszakai órákban sem áll le a munka. Ahhoz viszont, hogy a munkavállalók kompenzálva legyenek vállalásukért, a munkáltatóknak is többet kell nyújtaniuk – nem jófejségből, hanem a törvény kötelezi őket erre.

A túlóra a munkaszerződésben meghatározott munkaidőn túli extra munkavégzést jelenti.

A túlóra a munkaszerződésben meghatározott munkaidőn túli extra munkavégzést jelenti.

Mi az az éjszakai pótlék?

Az éjszakai pótlék egyfajta kiegészítő fizetés, amit azoknak a munkavállalóknak fizetnek, akik éjszakai műszakban dolgoznak. Célja, hogy kompenzálja az éjszakai munka potenciális nehézségeit, és ösztönözze a munkavállalókat arra, hogy vállalják a “nehezített” műszakot és életmódot. A munkáltató fizeti meg a dolgozóknak, aminek összege és mértéke a különböző munkaügyi szabályozások és szerződések alapján változhat.

Éjszakai pótlék mértéke és összege 2024-ben

Magyarországon éjszakai pótlékra jogosult, aki 22:00 és 06:00 között legalább több mint 1 összefüggő órát ledolgozik. A bérpótlék mértéke 2024-ben 15%. Ez azt jelenti, hogy általános esetben a munkabért 1,15%-al kell felszorozni, például 1.500 forintos órabér esetén 1.725 forint jár, vagyis további 225 forintot kell megfizetni az éjszaka dolgozó munkavállaló számára.

Mit mond a munka törvénykönyve az éjszakai pótlékról?

A munkajogi szabályozás értelmében az éjszakai pótlékra vonatkozóan a törvény kimondja, hogy a munkavállalónak, kivéve a műszakpótlékra jogosultakat, éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama meghaladja az egy órát, tizenöt százalék bérpótlék jár. Tehát csak azok a munkavállalók jogosultak az éjszakai pótlékra, akik nem jogosultak a műszakpótlékra, és egy órát meghaladóan dolgoznak éjszakai műszakban (22:00 és 6:00 között).

Mind az éjszakai pótlék, mind a műszakpótlék esetén figyelembe vehetjük a munka törvénykönyvében meghatározottaktól való eltérést, többek között kollektív szerződés megkötése esetén. Eltérhetünk a Munka Törvénykönyvében meghatározottaktól, például azáltal, hogy az egyes bérpótlékokat magában foglaló alapbért vagy havi átalányt alkalmazunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen változásokat csak a munkavállalóval történt megállapodás esetén vezethetünk be.

Miben más, mint a műszakpótlék?

A műszakpótlék azoknak a munkavállalóknak járó pótlék, akiknek napi munkaidejük kezdete rendszeresen változik. A munka törvénykönyve alapján, ha valaki 18 és reggel 6 óra között dolgozik, akkor a munkavégzésért 30% műszakpótlék jár. Rendszeres változásnak tekinthető, ha havonta a munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmadára vonatkozóan eltér. A műszakpótlék számítása során figyelembe kell venni a legkorábbi és legkésőbbi munkakezdés közötti legalább 4 órás eltérést, valamint a munkaközi szüneteket.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között – vagyis mit értünk műszakpótlék, és mit éjszakai pótlék alatt. Mikor jár 30%, és mikor csak 15%?

A műszakpótlék és az éjszakai pótlék közötti lényeges különbségek a munkaidő szervezésében és a pótlékok elérhetőségében mutatkoznak meg. A műszakpótlék esetében fontos, hogy a munkaidő rendszeresen változzon a dolgozó személyre szabott beosztása alapján, míg az éjszakai pótlékhoz nincs szükség ilyen jellegű változtatásra. Az, aki jogosult a műszakpótlékra, nem részesül éjszakai pótlékban, még akkor sem, ha este 22:00 és reggel 06:00 közötti időszakban dolgozik több mint egy órát. A műszakpótlék összege magasabb, felülírva ezzel az éjszakai pótlék mértékét, ami alacsonyabb, és specifikusan az éjszakai időszakra vonatkozik. Ezek a különbségek az éjszakai és változó munkaidős tevékenységek elismerésének és jutalmazásának egyedi szempontjait tükrözik a munkajogi szabályozásban.

A túlóra számítása elvégezhető papíron és manuálisan, de sok munkavállaló esetén automatizálhatjuk is a folyamatot.

A túlóra számítása elvégezhető papíron és manuálisan, de sok munkavállaló esetén automatizálhatjuk is a folyamatot.

Éjszakai pótlék kalkulátor és a számítás menete

Az éjszakai pótlék számítása manuális módon időigényes lehet, és könnyen hibákhoz vezethet. A WTBÉR bérszámfejtő program szoftveres megoldásokat kínál, amelyek jelentős előnyöket nyújtanak ezen a területen. A program gyors és pontos eredményeket biztosít az éjszakai pótlék számításában, minimalizálva a hibalehetőségeket. Az alkalmazás segítségével könnyen rögzíthetőek a munkavállalók adatai, és az éjszakai pótlék számítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően egyszerűen elvégezhető. A szoftver intuitív felülete és automatizált funkciói révén a felhasználók egyszerűen kezelhetik az éjszakai pótlék számítását, időt és erőforrásokat takarítanak meg, pontosabbak lesznek, és csökkentik a hibázási faktor lehetőségét.

A WTBÉR nemcsak egyszerű bérprogram, hanem professzionális, komplex megoldás, ami gyors, egyszerű és problémamentes éjszakai pótlék számítást tesz lehetővé. Vegye fel velünk a kapcsolatot!