Eldőlt minimálbér és a garantált bérminimum összege!

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentése alapján béremelkedésre számíthatunk. A minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum összege 10 százalékkal emelkedhet.  Arról is döntés született, hogy korábban, már 2023 decemberétől életbe léphet az emelés. A 2023 decemberére tervezett minimálbér emelés tehát azt jelenti, hogy a minimálbér összege ettől az időponttól kedvezmények nélkül bruttó 266 800 forint lesz, ami nettó 177 300 forintot jelen a minimálbérért dolgozó munkavállalónak.

 

Mennyi lesz a garantált bérminiumum és a kötelező legkisebb munkabér?

 

A garantált bérminimum bruttó összege 2023 decemberétől bruttó 326 000 forintra növekedhet, így nettó 216 800 forint jövedelmet kaphat kézhez a garantált bérminimumért dolgozó munkavállaló.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium minimálbér emelésre vonatkozó közleményéből azonban az is kiderül, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyelőre nem írta alá a jövedelmekről szóló megállapodást.

 

Zajlanak a bértárgyalások

Ahogy minden évben az év végi időszakban idén is központi téma a jövő évre vonatkozó bértárgyalások megejtése. A korábban felmerült javaslatot, miszerint a minimálbér és a garantált bérminimum összeolvad, egyelőre ilyen döntés nem született.

Bár az már október végén kiderült, hogy nem lesz idén egyszer százezer forintos bérkompenzáció, azonban tárgyalások folynak a bérrendszer megújításáról, melynek célja a fizetések vásárlóerejének megtartása hosszútávon.
Az egyszeri kompenzálást kiváltandó merült fel a minimál és garantált bérminimum emelésének előhozása 2023 decemberére.

 

A minimálbér összegének változásai az elmúlt években

 

Mint feljebb írtuk, a jövő évi minimálbér emelés 15% -ra tehető, és már decembertől aktuális lehet. Idén 16%-kal kaptak többet a minimálbérért dolgozók az előző évi fizetésüknél, 2022 januárjától pedig 19% minimálbér emelés történt a 2021-es évi összeghez képest. 2021-ben alacsonyabb, mindössze 4% -kal emelkedett a minimálbér összege a 2020-as minimálbérhez képest.

 

A garantált bérminimum összege jellemzően kisebb mértékű növekedést mutat minden évben, idén 10%-ban határozták meg a jövő évi bérminimum növekedést, tavaly 14%-ról döntöttek az idei év garantált bérminimumának tekintetében. Az azt megelőző 2022-es garantált bérminimum emelés közel a minimálbér emelés mértékének megfelelő volt, míg a garantált bérminimum 18,7 % -kal emelkedett, a minimálbér 19 százalékkal lett több. 2021-ben 3,8, míg 2020-ban 8 százalékkal kaptak többet a garantált bérminimumra szerződő dolgozók.

 

Minimálbér vagy garantált bérminimum? Mi a különbség? Kinek adható minimálbér és kit illet a garantált bérminimum? Kereshetünk kevesebbet a minimálbérnél, például végzettség híján? Mindenre válaszolunk!

 

Mi a minimálbér?

 

Minimálbér a kötelező legkisebb munkabér, tehát ezt az összeget minden főállású, bejelentett dolgozónak be kell fizetnie, amennyiben heti 36 óránál többet dolgozik. Nem függ tehát sem végzettségtől, sem munka-vagy feladatkörtől, a minimálbér minden főállású dolgozónak jár.

 

Ki kap garantált bérminimumot?

 

Azon dolgozóknak, akiknek legalább középfokú végzettséghez kötött a munkakörük, a munkaadó a garantál bérminimumot, tehát a minimálbérnél magasabb összegű kötelező legkisebb munkabért kell megfizetnie. Tehát nem a dolgozó végzettsége, hanem a vállalt munkaköre a meghatározó a garantált bérminimum szempontjából. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy diplomás takarító, vagy konyhai kisegítő természetesen jogosult a minimálbérre, de nem jogosult a nagyobb összegű, garantált bérminimumra, hiszen munkaköréhez nem kötelező középfokú végzettség.

 

Kereshetünk kevesebbet a minimálbérnél?

 

Kevesebbet abban az esetben kereshetünk alkalmazottként, ha részmunkaidőben dolgozunk. Ebben az esetben ugyan kevesebbet kapunk kézhez a minimálbér meghatározott összegénél, azonban arányosítva a keresetünk így sem lehet kisebb a kötelező legkisebb munkabérnél, csupán a munkaórák száma kevesebb.

 

Mennyi 2023-ban a minimál és mennyi a garantált bérminimum összege?

 

Idén, 2023 január 1-től a bruttó minimálbér 232 000 forint, tehát ez a legkisebb munkabér összege, melyből legalább nettó 154 280 forintot kap kézhez a munkavállaló. A garantált bérminimum bruttó 296 400 forint, a kedvezmények nélküli nettó összeget tekintve 197 106 forint.

 

Ki kaphat kézhez nagyobb összegű nettó fizetést ugyanazon bruttó minimálbérből vagy garantált bérminimumból?

 

Mind a garantált bérminimumra, mint pedig a minimálbérre ugyanazon járulékok fizetendők, tehát 18,5 % TB járulékot és 15% személyi jövedelemadót kell megfizetni alapesetben a bruttó összegek után. Ez alól kivételt képeznek a nyugdíjas munkavállalók, akiktől TB járulék nem kerül levonásra. Szintén kivételt képeznek a jelenleg aktuális rendelkezések szerint a 25 év alatti diákok, a 4 vagy több gyermekes anyák, és a gyermeket vállaló 30 év alatti munkavállalók, ők mentesülnek az SZJA fizetési kötelezettségük alól.

Fentieknek köszönhetően tehát azonos bruttó bérből magasabb nettó jövedelmet kapnak.

 

 

A WTbér bérszámfejtő szoftverrel könnyedén intézheti cége bérszámfejtését. Ha pedig kiszervezné a bérszámfejtést, akkor szakértői csapatunk áll rendelkezésére.

Lépjen kapcsolatba velünk!