Fizetés nélküli szabadság veszélyei

Sokakban felmerül a kérdés, milyen munkajogi lehetőségeik vannak a munkavállalóknak koronavírus idején, ha maguk nem betegek, nincsenek kötelező karantén alatt sem – tehát táppénzre nem jogosultak.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 128–133. paragrafusai rendelkeznek a fizetés nélküli szabadság szabályairól. A 130. paragrafus értelmében a munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében – a 128. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl – fizetés nélküli szabadság jár a gyermek 10. életéve betöltéséig a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt. Azt jellemzően sokan tudják, hogy a gyermek 3 éves koráig jogosult a szülő otthon maradni a gyermekével – ellátások oldaláról nézve ez a gyed és a gyes időszaka. Amennyiben a 3 éves kort már meghaladta a gyermek, a gyermek gondozása céljából szintén lehetősége van a szülőnek, hogy fizetés nélküli szabadságra menjen. A jelenlegi helyzet pedig, vagyis, hogy a gyermekeknek otthon kell lenniük, személyes gondozást jelent.

A fizetés nélküli szabadság hátránya, hogy nem jár erre az időszakra bérezés, tehát nincs jövedelme a munkavállalónak, valamint hogy ez idő alatt a biztosítása is szünetel. Azonban fontos tudni, hogy a fizetés nélküli szabadság első napjától kezdve a munkavállalónak fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatói járulékot, hogy orvosi ellátásra legyen jogosult. Ennek összege 2020-ban havi 7710, napi szinten 257 forint.

Ha rendelkezik ügyfélkapuval a munkavállaló, akkor a 20T1011 elnevezésű nyomtatványon elektronikusan be tudja jelenteni státuszának változását az ÁNYK programon keresztül.

expand_less