A fizetési felszólítás írott és íratlan szabályai

A fizetési felszólítás írott és íratlan szabályai

A fizetési felszólítás fogalmának és elkészítésének ismerete az üzleti élet egyik fontos eleme. Elsősorban persze nem a jó értelemben. Sem akkor, ha küldjük, sem akkor, ha kapjuk. Időnként viszont előfordul, hogy egy számla vagy tartozás nem lett időben kifizetve. Ilyenkor viszont nem kell egyből jogi útra terelni a dolgot és bíróságra menni, hanem választhatunk udvariasabb megoldást is – első körben. Hiszen előfordulhat, hogy nem szándékos mulasztásról van szó. De mit is jelent a fizetési felszólítás és hogy néz ki a gyakorlatban?

A fizetési felszólítás jelentése

A fizetési felszólítás angolul late payment notification. Ahogy neve is sugallja, egyfajta jelzésről van szó csupán. Jogi értelemben sem kell ezért tartani tőle. Ez a ki nem fizetett tartozás általában jogos követelése, egy “puha” jelzés a cég felé, hogy ideje lenne eleget tenni a követelésnek. Keményebb, “durva” lépéseket tenni és jogi útra terelni a dolgot akkor javasolt, ha például az udvarias fizetési felszólításra sem érkezik reakció, és a lejárt számla továbbra is csak a “polcon porosodik”.

Mikor írhatunk fizetési felszólítást?

Nincs rá munkajogi szabály, nem kell engedélyt kérni és feltétlenül ügyvédhez sem fordulni. Inkább a könyvelővel, pénzügyessel érdemes egyeztetni a számlával, számlákkal kapcsolatban. Fizetési felszólítást akkor írjunk, ha jogos követelésünk van az adott cég felé. Nálunk is lehet a hiba, például túl késő határidőt állítottunk be véletlenül.

Amennyiben tudunk a tartozás okáról, nem kell egyből ilyen levelet küldeni. Az is jó opció lehet, ha odacsörgünk a pénzügyi osztályra, és utánajárunk a dolgoknak, miért nem kaptuk még meg a pénzünket. Lehetséges, hogy csak egy kis félreértés, hiba történt. Így pedig mindenkinek időt és energiát spórolunk meg.

Mi történik, ha mi kapunk fizetési felszólítást?

Ez esetben sem kell egyből szívinfarktust kapni. Sőt, még “pozitív” is, hogy nem egy jogi behajtási kérvényről van szó, hanem csupán egy jelzésről, érdeklődésről. Nézzünk utána, jogos-e a követelés, valóban tartozunk-e, és ha igen, minél gyorsabban tegyünk eleget a kötelezettségnek. Ellenkező esetben pedig egyeztessünk a másik féllel. Ennyi az egész.

Ki kaphat és küldhet fizetési felszólítást?

Lényegében bárki kaphat ilyen levelet, de természetesen általában cégeket érint a dolog. Persze oda kell figyelni egyéni vállalkozóként vagy magánszemélyként is, hiszen bizonyos adóhátralék esetén hasonló üzenetet kaphatunk – ilyenkor pedig jobb a lehető leggyorsabban kiegyenlíteni a tartozást.

Fizetési felszólítás készítése

Fizetési felszólítást írni és készíteni nem akkora ördöngösség. Ez azért is van így, mert nem kell különösebb jogi szabályokhoz igazodni. Ami viszont fontos persze, hogy legyen rajta minden direkt és egyértelmű: kik vagyunk, kinek szól a levél, milyen számláról van szó, mikor járt le a fizetési határidő, mennyi a hátralék, illetve feltünthető, a nem fizetés milyen jogkövetkezményeket von majd maga után.

Fizetési felszólítás sablon

Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy mi vagyunk Kovács és Társa ügyvédi iroda, és 150.000 forint tartozást szeretnénk behajtani Horváth és Társa cégétől. Ez esetben valahogy így lehet megfogalmazni a levelet:

Lejárt számla felszólítás minta

“Tisztelt Horváth és Társa,

Alulírott Kovács és Társa (vagy Kovács és Társa képviselője) az alábbiakról tájékoztatom:

Cégünk 2024.02.20-án 8 napos határidővel kiküldött számlájának összege a mai napig, 2024.03.01-ig nem érkezett be bankszámlánkra. A felek között létrejött jogviszonyból eredő kötelezettségének Ön nem tett eleget.

Jelen levelemmel felszólítom, hogy 2024.03.10. napjáig a fennálló 150.000 forintos tartozását a számlán – csatolva – feltüntetett számlaszámra teljesítsék.

Amennyiben a póthatáridőig sem érkezik meg a számla kiegyenlítése, jogi lépéseket kell tennünk az ügyben.

Ha időközben megtörtént a kifizetés, levelünket kérem tekintse tárgytalannak.

Kelt, Budapest, 2024.03.01. napján

Tisztelettel,

Kovács és Társa ügyvédi iroda”

Valahogy így néz ki tehát egy udvarias fizetési felszólítás minta. Innen is láthatjuk, hogy nem egy kőbe vésett dolog, hogy kell megírni. Pár perc alatt a saját stílusunkban is megfogalmazhatjuk. A lényeg, hogy hivatalos levélről van szó, legyen minden egyértelmű és direkt. Ne húzzuk túl hosszúra, ne raboljuk senki idejét – a sajátunkat se.

A panoramic shot of a young businessman working from his office and counting cash money

Jogszerű fizetési felszólítás a WTBÉR csapatával / szoftverével!

A WTBÉR bérszámfejtő programmal és szakértő csapatával fizetési felszólítást is könnyen készíthet. A szoftver mindenre kiterjedő, teljes körű megoldást biztosít az üzleti, pénzügyi és bérszámfejtési világban boldogulni vágyók számára.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen árajánlatot!