Kedvezményesen adózhatnak a 25 év alatti fiatalok 2022 január 1-től?

25 év alatti fiataloknak kedvező adóváltozási indítványt nyújtott be az Országgyűlés elé idén év elején. Amennyiben elfogadják, úgy 2022-től változik az Szja -törvény ide vonatkozó szakasza.

Kedvezményt vehetnek igénybe a 25. életévüket még be nem töltött adózok: méghozzá adómentességet élveznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után. A mentesség a 25. születésnap betöltésének hónapjára még érvényesíthető, majd ekkor a kedvezmény megszűnik, nem havi bontású jövedelem esetén pedig arányosítva alkalmazható az évre.

A kedvezmény második a sorban: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák adómentessége után.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéhez hasonlóan, vonatkozik a mentesség a bér-, és más nem önálló tevékenységből származó jövedelemre, a vállalkozói kivétre, őstermelői és megbízási jövedelemre, de nem vonatkozik a törvényben előírt mértéket meghaladó összegű végkielégítésre, vagyonátruházásból szerzett jövedelemre.

2022-es hatálybalépést követően nem igényelhető a kedvezmény visszamenőlegesen a még 2021-ben szerezett jövedelmek után, de ez alól kivételt képeznek és mentesség alá vonhatók a 2022 január 10-ig kifizetett prémiumok, bónuszok.

Bizonyos összeg fölött nem jár a kedvezmény!

A 25 év alattiak adómentességénél felső keret is meghatározásra került. A tárgyévet megelőző 7. havi átlagkereset tizenkétszerese után vehető igénybe, tehát hogyha az idei évre vonatkoztatnánk a kedvezményt, az adóalap összege maximálisan a 2020 júliust nézve bruttó 401 847 forint tizenkétszerese lehet, amire még érvényesíthető a kedvezmény.
Tehát, ha jövőre életbe lép fiatalkori kedvezmény, a felső határ tényleges alapján idén júliust követően állapíthatjuk majd meg.

Ha a keretet átlépve igényeljük a kedvezményt – azaz nem nyújtunk be a munkáltató vagy kifizető felé az adózással kapcsolatos nyilatkozatot-, akkor a különbözet után a személyi jövedelemadó 15%-án felül további 12% különbözeti bírságra is számíthatunk.

Az Szja mértéke a 25. életévet betöltött adózók esetén nem változik, ám a 25. év előttieknek nagy segítség lehet.

Az intézkedés célja, hogy a fiatalok nettó jövedelme a munkáltatók terheinek növekedése nélkül emelkedhessen, ám a fentiekből kiderül, hogy csak a KSH adatai alapján megállapított átlagos fizetésnél kevesebbet keresőket zárkóztassa fel.

A 25. év alatti adózóknál maradó, a kedvezmény által megtakarított összeg valóban nagy segítséget jelenthet. Megalapozhatja megtakarításaikat, befektetéseiket, hiszen öt év alatt közel hárommillió forintot tudnak félretenni, ami már egy lakásvásárlásra felvett hitel önerő részére, autó vásárlásra, vagy vállalkozás indítás kezdő tökéjére is elegendő lehet.

Ne felejtsünk el hosszú távra tervezni!

Az így befolyt extra jövedelem messzebbre enged nyújtózni a korábbinál, így a hitel felvevő kedv is megnőhet, ami egy nagyszerű lehetőség lehet az önállósodásra, a saját élet megalapozására, például ingatlan vásárlás során. Ekkor azonban mindenképp számolnunk kell azzal, hogy meddig vonatkozik majd ránk az engedmény, hiszen egy rosszul megválasztott mértékű adósság, egy túl magas törlesztőrészlet már nem biztos, hogy 25 éves korunk után is könnyen finanszírozható marad.

Halat venni vagy megtanulni halászni?

A megtakarított összeget nem csak vagyoni befektetések alapjául, továbbtanulásra, szakmába vágó képzésbe is érdemes lehet fordítani, hiszen így a későbbi években, a mentesség lejártát követően magasabb jövedelemre tehet szert az adózó.