Meghosszabbították a Szép-kártyán lévő összegek felhasználhatóságát

 

 

 

A Széchenyi Pihenő Kártya (Szép-kártya) egyik alszámlájáról a másikra 2021. december 31. helyett 2022. szeptember 30-ig szabad az utalás. A Magyar Közlönyben jelent meg róla a rendelet.

 

A rendelet alapján így módosult a Szép-kártyákról szóló kormányrendelet vonatkozó passzusa:

 

“2022. szeptember 30-ig az Szja tv. 71. § (1) bekezdése alapján béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt a 3. § (2) bekezdésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja.”

 

 

A Szép-kártyát érintő kedvező változások címzettje nemcsak a turisztikai ágazat, hanem a magyar lakosság, a családok, hiszen

  • a zsebek közti átjárhatóság,
  • a csökkentett adó,
  • a megemelt keretösszegegyre többek pihenését, rekreációját biztosítja.

 

2022.-től már az üzletek pénztárainál is fizethetünk Szép-kártyával, 2022. február 1. és 2022. május 31. között élelmiszer vásárlására történő felhasználása is engedélyezett, A 781/2021. (XII.4) kormányrendelet értelmében az alkoholtartalmú folyadékok kivételével.

 

Az önkiszolgáló kasszáknál viszont nem lehet Széchenyi Pihenő Kártyával fizetni, illetve az online élelmiszer-vásárlás esetén is kizárólag a helyszínen történő fizetéskor használható ez a fizetési megoldás.

A Széchenyi Pihenő Kártya nem használható fel nem élelmiszer termékek, így egyebek mellett vegyi áru, kozmetikumok, állateledel, hűségakciós termékek, újságok, valamint mobiltelefon-feltöltőkártya vásárlására.

Ha a kereskedő mindegyik kártyakibocsátó SZÉP-kártyáját el szeretné fogadni, akkor mindegyikkel (OTP, MKB, K&H) külön-külön is szerződést kell kötnie.

 

Készítsük elő a jelszavunkat is, mert bankkártyaként működve csak jelszó ismeretében tudjuk elkölteni keretünket az üzletek pénztárainál.