Munkába járás költségtérítése: a legfontosabb szabályok 2024-ben

A munkába járás költségtérítése a munkavállalókat védő, munkáltatók által megfizetett díj. Ma már számos olyan eset előfordul ugyanis, hogy valaki távolról jár be dolgozni – amihez saját gépkocsira vagy tömegközlekedésre van szüksége. Ezt természetesen nem neki kell megtéríteni napról napra saját költségén, hanem maga a cég veszi át az anyagi teher túlnyomó részét. De mikor és mennyi pénz jár az utazások miatt?

A munkába járás költségtérítése saját gépkocsival távoli bejárás esetén legalább 18 forint / kilométer.

A munkába járás költségtérítése saját gépkocsival távoli bejárás esetén legalább 18 forint / kilométer.

Mit jelent a munkába járás költségtérítése?

A fogalom megértéséhez hivatalosan a munka törvénykönyve (mt.) 51. §-a és a 39/2010. (II. 26.) Kormányrendelet szabályai a mérvadóak.

Ennek értelmében arról van szó, hogy a munkáltatónak kötelessége megtéríteni a munkavállalónak azokat a költségeket, amelyek a munkavégzéssel összefüggésben felmerülnek. Ilyen például, ha nap mint nap messziről ingázik és jár be a munkahelyére.

Munkába járás költségtérítése 2024-ben

A munkába járás megtérítése 2024-ben a lakóhely és a munkahely közötti utazás költségeinek megfizetésével egyenlő, legyen az

  • távolsági utazás autóval vagy
  • közösségi közlekedés

igénybevétele. Ezen felül, ha a munkavégzés olyan helyen található, ahová nem elég a helyi vagy helyközi közösségi közlekedés, akkor a munkáltatónak további költségeket is meg kell térítenie a munkavállalónak a munkába járáshoz kapcsolódóan.

Ki igényelheti?

Munkába járási költségtérítést igényelhet az a munkavállaló, aki közigazgatási határon kívülről utazik a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a munkahelye között. Amennyiben a lakóhely vagy tartózkodási hely ugyanazon településen van, általában nem jár költségtérítés. A lakóhely az a lakás címe, ahol a munkavállaló él, míg a tartózkodási hely az ideiglenes lakcím, ahol átmenetileg tartózkodik munkavégzés céljából.

Fontos, hogy a rendeletből kikerült az a korábbi korlátozás, miszerint csak a Magyarországon vagy az EGT-államokban lakók kaphatnak ilyen költségtérítést. A költségtérítést nem automatikusan kapja meg a munkavállaló, hanem azt külön kell igényelnie, és ezzel együtt nyilatkoznia kell a lakóhelyéről és tartózkodási helyéről, valamint a munkába járás módjáról.

Munkába járás költségtérítése saját gépkocsival

A munkába járás költségtérítésének szabályait a tavalyi évben, 2023-ban január 28-án módosították. 2024-ben is ez a hatályos szabályozás.

Ennek fényében arról van szó, hogy a megtérítés összege megduplázódott, vagyis a munkavállalók akár 30 forintos adómentes költségtérítést is kaphatnak kilométerenként az oda-vissza út alatt.

A munkáltató szemszögéből ez azt jelenti, hogy az adott összeg 60%-áig, vagyis 18 forintig kötelezően meg kell térítenie.

Munkába járás költségtérítése tömegközlekedéssel

A bejárás természetesen nemcsak autóval történhet. Sőt, a közösségi közlekedés sokkal környezetbarátabb alternatíva is. Persze tegyük szívünkre a kezünket, a reggeli rohanásban nem mindig ez az első, ami az ember eszébe jut. Ezzel ellentétben a teljesárú vagy kedvezménnyel megváltott menetjegyek, bérletek összegének akár 86%-át is vissza lehet igényelni.

Mit jelent ez a munkáltató szempontjából? Ha például belföldi vasút 2. kocsiosztályáról, menetrend szerinti országos vagy regionális autóbuszjáratról, egyéb közösségi közlekedési eszközről (pl. HÉV, hajó) szóló érvényes jegyet vagy bérletet mutat be a munkavállaló – amit távolról, például vidéki bejárás céljából váltott meg –, azt törvényi kötelezettség megfizetni.

Amennyiben a munkáltató “megoldja” a munkába járást – például kisbusszal vagy gépjárművel saját költségén, természetesen nem kell külön fizetni.

A megtérítés alsó határa

A megtérítés alsó határa tehát az alábbiak szerint alakul:

  • Közösségi közlekedés esetén: legalább 86%-os megtérítés
  • Autó vagy egyéb jármű esetén: legalább 18 forint / kilométer

Ez azt jelenti, amennyiben valaki tömegközlekedéssel közlekedik, akkor legalább az összes költség 86%-át meg kell téríteni neki. Ha valaki viszont saját autóval vagy más járművel közlekedik, akkor legalább 18 forintot kell fizetni kilométerenként.

Munkába járás nyomtatvány és bérlet modul a WTBÉR bérszámfejtő programmal!

Munkába járás nyomtatvány és bérlet modul a WTBÉR bérszámfejtő programmal!

Munkába járás költségtérítése és bérlet modul bérszámfejtő programmal

Mi sem egyszerűbb, mint a munkába járás költségét bérszámfejtő program segítségével kiszámolni. Legyen szó gépjármű utáni kilométerek megtérítéséről, vagy közösségi közlekedésről.

A WTBÉR bérlet modul például BKV, MÁV és Volán bérletek elszámolásához is használható. A felvitt adatok a cég bérlettel kapcsolatos elszámolási módszerének megfelelően a bér modulban megjelenítik az adatokat levonás (dolgozói hozzájárulás), vagy jövedelem (munkáltatói hozzájárulás) címen.

Egyéb kérdése adódik a szabályokkal kapcsolatban? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és készséggel segítünk!