Rendkívüli szabadság: mikor és hogyan vehető igénybe?

Rendkívüli szabadság: mikor és hogyan vehető igénybe?

Bárki életében bekövetkezhet olyan váratlan – általában negatív – esemény, aminek következtében szinte hirtelen, előre el nem tervezett időt kell felszabadítani. A rendkívüli szabadság pontosan az ilyen esetekre lett kitalálva. Még akkor is, ha jogilag és a munka törvénykönyvében nehezen definiálható fogalomról van szó. Munkáltatóként azonban ugyanúgy biztosítani kell ezt a fajta távollétet indokolt esetben.

A rendkívüli szabadság jelentése és értelmezése

A rendkívüli szabadság kérdése azért is rendhagyó némiképpen, mert a munka törvénykönyve (mt.) külön nem tér ki rá. Jogi értelemben azonban az 55. §-ban (mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) mégis találhatunk rá utalást. De a fizetés nélküli szabadság, a temetési szabadság is szinonimaként szolgálhatnak.

Alapvetően azonban olyan esetekről van szó, ahol jó esetben nincs is igazán szükség törvényekre, hiszen munkáltatóként a humanizáció nevében is érdemes elengedni a dolgozót ilyen időszakban.

rendkívüli szabadság az egyenes ági rokon elvesztése után jár

rendkívüli szabadság az egyenes ági rokon elvesztése után jár

Milyen lehetőségeket sorolunk a rendkívüli szabadság kategóriába?

Az erre vonatkozó szabály értelmében a munkavállaló mentesülhet a rendelkezésre állás és munkavégzés alól

 • keresőképtelenség esetén,
 • az emberi reprodukciós eljárással összefüggő egészségügyi kezelés idejére,
 • kötelező orvosi vizsgálat tartamára, véradáshoz szükséges időtartamra – legalább négy órára, valamint szoptató anyák esetén a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára. Továbbá,
 • hozzátartozó halálakor két munkanapra,
 • általános iskolai tanulmányok folytatása vagy továbbképzés esetén a képzésben való részvételhez szükséges időre,
 • önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása idejére, bíróság vagy hatóság felhívására vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időre,
 • különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét idejére, valamint
 • munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott időtartamra.

Ezek tehát olyan események és történések a munkavállaló életében, amelyekre való tekintettel joggal kérheti a rendkívüli szabadság lehetőségét.

Rendkívüli szabadság: hogy néz ki a gyakorlatban?

A nyaralásokat és szabadságolások az ember általában jó előre, szépen megtervezi akár egész évre. Így munkáltatóként is lehet vele számolni, hogy a nyári uborkaszezonban elutazik valaki két hétre és például helyettesíteni kell. A rendkívüli szabadság azonban nem ilyen. Fontos, hogy ilyen esetben ne a munkavállalót terheljük abból a szempontból, hogy oldja meg a helyettesítését, vagy fejezze be előbb a munkáját. Ez a munkáltató felelőssége.

Rendkívül szabadság kivétele

Amennyiben a főszabályt vesszük figyelembe, a munkavállalónak legalább tizenöt nappal korábban, írásban kell bejelentenie a rendkívüli szabadság kivételét. Persze ez nem minden esetben valósítható meg. Munkáltatóként ezért itt is a rugalmasság jegyében javasolt eljárni.

A fizetési nélküli szabadság végét szintén be kell jelenteni, kivéve akkor, ha határozott időtartamról állapodtak meg a felek.

A rendkívüli szabadság időtartama

Alapvetően 2 nap távolléről van szó, de akár hosszabb időre is lehet igényelni, például hozzátartozó ápolásakor és hasonló esetekben. Temetés esetén 60 nappal a halálesetet követően a munkáltató jogilag sem tagadhatja meg a munkavállalótól a távollétet, ilyenkor pedig az időtartam is annak intézéséhez és a konkrét naphoz igazodik.

hozzátartozó halála esetén 2 nap rendkívüli szabadság jár

hozzátartozó halála esetén 2 nap rendkívüli szabadság jár

Rendkívüli szabadság minta

Nézzünk egy lehetőséget írásbeli kérelem benyújtására. Egy levél a következőképpen nézhet ki:

 • Munkavállaló neve és adószáma
 • Munkáltató neve és adatai
 • Munkavégzés helye
 • Kérelem tárgya: rendkívüli szabadság
 • Részletes indoklás, ha szükséges (pl. tanulmányi szabadság esetén)
 • Bármely további információ vagy dokumentum, ami szükséges lehet a kérelem teljesítéséhez

Utána például a következő megfogalmazás:

“Kérném a rendkívüli szabadságot az alábbi ok(ok) miatt:

 • [itt részletezni az indokot vagy indokokat].

Köszönöm megértésüket és az időben történő válaszukat, a soron kívüli elbírálást.”

Amennyiben ezeket a pontokat és megfogalmazásokat tartalmazza a levél, munkáltatóként vegyük minél előrébb a jóváhagyást.

Szabadságtervező modul: a WTBÉR bérszámfejtő programmal egyszerűbb!

A WTBÉR bérszámfejtő program nemcsak a szabadságok előre megtervezésében segít, hanem a váratlan események kezelésében is. Így minden sokkal átláthatóbb és transzparens lesz, valamint a helyettesítéseket, a kimaradt munka pótlását is egyszerűbben lehet menedzselni.

A szabadságtervező modul folyamatos visszajelzést ad a szabadságolások miatti állomány feltöltöttségéről, így azokat napról napra lehet egyeztetni a napi tényleges jelenlétekkel. Hónap végén pedig minden adat átkerül a bér modulba, így végül minden körbe ér és jól rendszerezhető lesz.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!