Táppénz kifizetés igénylése és határideje 2024-ben

Táppénz kifizetés igénylése és határideje 2024-ben

A táppénz utalás ideje olykor szinte életbevágó lehet, a kifizetés esedékességéről azonban adott esetben külön nyilatkozatot kell kitölteni. Érdemes tehát tisztában lenni vele munkavállalóként és munkáltatóként is, milyen dokumentumokra lesz szükség, mi az utalás határideje és hogyan lehet minél inkább automatizálni a folyamatokat.

Mi is az a táppénz és mikor jár?

A táppénz olyan pénzbeli ellátás, amit a bejelentett munkaviszonnyal rendelkező, keresőképtelen személyek részére nyújtanak, amikor nem tudnak dolgozni – például betegség vagy súlyos egészségügyi állapot miatt. Ez az ellátás egyfajta kiegészítője a betegszabadságnak, és azon túl vehető igénybe. A táppénz összege általában nem haladja meg az illető munkabérét, amihez a normál munkaidőben juthatna. Ezáltal bár a táppénz jelentős kiesést jelenthet a munkavállaló számára, segítséget nyújt abban az időszakban, amikor nem képes munkába állni. Fontos feltételekhez kötött, például a biztosítási jogviszony és a társadalombiztosítási járulék megfizetése.

segítséget nyújt abban az időszakban, amikor nem képes munkába állni

segítséget nyújt abban az időszakban, amikor nem képes munkába állni

Táppénz utalás ideje és esedékessége

A táppénz utalásának ideje és esedékessége általában a táppénzes időszak végétől számított rövid időn belül következik be. A táppénz utalása a munkáltatóhoz vagy adott társadalombiztosítási szervhez történő igénylés és a szükséges dokumentumok benyújtása után következik be, általában elektronikus vagy postai úton történik. Fontos, hogy az igénylést időben benyújtsák, hogy a táppénz a lehető leghamarabb megérkezzen a jogosultnak, és segítséget nyújtson az anyagi terhek enyhítésében a keresőképtelenség ideje alatt.

Táppénz utalás igénylése

A táppénz iránti kérelmet alapvetően a foglalkoztatóhoz kell eljuttatni, kivéve egyéni vállalkozók, önfoglalkoztatók vagy például mezőgazdasági őstermelők esetén – nekik elektronikus úton az illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró helyi kormányhivatalhoz lehet fordulni.

Fontos: a táppénzes papírhoz minden esetben orvosi igazolásra van szükség!

Táppénz kifizetés határideje

A táppénz utalás kifizetésének alapja a hiánytalanul beadott dokumentumok. Amennyiben ezek megvannak, 8-21 napos határidővel történik a kifizetés. Amennyiben a végső határidő napja munkaszüneti napra vagy hétvégére esik, az utolsó munkanapig kell utalni.

segítséget nyújt abban az időszakban, amikor nem képes munkába állni

segítséget nyújt abban az időszakban, amikor nem képes munkába állni

WTBÉR bérszámfejtő program és táppénz modul

A WTBÉR bérszámfejtő program táppénz modulja hatékonyan támogatja az automatizációt és egyszerűsíti a folyamatokat – például a táppénz utalásának menetében is.

A táppénz modul a bér- és munkaügyi adatok alapján automatikusan kezeli és számfejti a táppénzes időszakra járó juttatásokat, beleértve segítséget nyújt abban az időszakban, amikor nem képes munkába állniát is.

A jogszabályoknak megfelelően figyelembe veszi az előző munkahelyek és biztosítások időtartamát, így pontosan meghatározza a táppénz mértékét és folyósításának idejét. Segítséget nyújt a kötelező statisztikák elkészítésében és ellenőrzésében, valamint az OEP/MEP által engedélyezett nyomtatványok automatikus vezetésében is, minimalizálva ezzel a manuális adminisztráció szükségességét.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!