Túlóra pótlék számítás és a rendkívüli munkavégzés szabályai 2024-ban

Valószínűleg mindenki hallott már a túlóra kifejezésről. Sokszor nem éppen a legpozitívabb kontextusban. Hiszen egyes rémtörténetek szerint a plusz ledolgozott órák nem a megfelelő mértékben lettek kifizetve. Ez azonban teljes mértékben törvényellenes. Aki a meghatározott, fix munkaidőn túl dolgozik, további jövedelemben, kompenzációban részesül. Minden, amit a túlóra pótlék témakörében tudni érdemes 2024-ben.

Túlóra jelentése

A túlóra azokat az órákat jelenti, amiket a munkavállaló a rendes munkaidőn túl vállal. Ez a munkavállaló részéről rendkívüli munkavégzést jelent, amelyet általában különféle okok, például munkaterhelés növekedése, sürgős projekt vagy egyéb váratlan események indokolhatnak.

A túlóra jelentése a meghatározott munkaidőn túli munkavégzést takarja.

A túlóra jelentése a meghatározott munkaidőn túli munkavégzést takarja.

Mi az a túlóra pótlék?

A túlóra pótlék olyan kiegészítő juttatás, amit a munkavállalók kapnak, amikor rendes munkaidőn túl dolgoznak. Összegét általában a munkajogi szabályok vagy a munkaszerződés határozza meg, és lehet fix összeg, vagy százalékos arányban számolják ki a rendes munkabérhez képest.

A túlóra pótlék mértéke

A túlóra pótlék mértéke 2024-ben változatlanul az alapbér 50%-a, azaz az alapbér 150%-a. Ha a túlóra pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor a munkavállaló a túlóráért az alapbér +100%-át kapja meg, még akkor is, ha a munkáltató pihenőnapot biztosít.

A túlóra pótlék legfontosabb törvényi szabályozásai 2024-ben

Magyarországon a Munka Törvénykönyve határozza meg, hogy mikor és mennyi túlóra végezhető el, valamint milyen kiegészítő juttatások járnak érte a munkavállalónak. Magyarországon négy típusú túlóra, rendkívüli munkaidő határozható meg:

  • munkaidő-beosztástól eltérő munkaidő,
  • a munkaidőkereten felüli munkavégzés,
  • az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő,
  • valamint az ügyelet időtartama.

A leggyakoribb típus, amikor a munkavállalónak az előzetesen közölt munkaidő-beosztáshoz képest további időt kell munkavégzéssel töltenie. A második kategória a munkaidőkereten felüli munkavégzést jelenti, amikor a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozó a meghatározott munkaórák számát túllépi. A harmadik eset az elszámolási időszakra vonatkozik, például, ha egy háromhetes időszakban a munkavállaló meghaladja a beosztott munkaidőt. A negyedik kategória pedig az ügyelet, amely teljes időtartamában rendkívüli munkaidőnek minősül, függetlenül a tényleges munkavégzés mennyiségétől.

Az ilyen típusú túlórákra vonatkozó szabályokat a munkajogszabályok és a munkaszerződés részletezi, és a munkavállalók kiegészítő juttatásokra jogosultak érte.

A túlóra pótlék tehát minden olyan ledolgozott óra után jár, amit a munkavállaló a fix munkaidőn túl teljesít. Kivéve, ha a munkáltató szabadidős kompenzációt alkalmaz – erről a későbbiekben még szót ejtünk.

Az előírások a túlórákra vonatkozóan szigorúak: naponta legfeljebb 12 órát, hetente pedig összesen 48 órát dolgozhat a munkavállaló, beleértve az összes túlórát. Kötelező betartani továbbá a legalább 8 órás napi pihenőidőt és heti 2 pihenőnapot. A munkaszüneti napokra külön szabályok vonatkoznak.

Jelenleg az éves túlórakeret 250 óra, de kollektív szerződés esetén, ami nemcsak a túlóra pótlékot, hanem más bérpótlékokat is érint, ez az éves limit 300 órára bővíthető.

Rendkívüli munkavégzés hétvégén: magasabb túlóra pótlék jár szombaton és vasárnap?

Amennyiben a munkavállaló a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapon vagy munkaszüneti napon rendkívüli munkaidőben dolgozik, 100 százalék bérpótlék jár neki. Ha azonban a munkáltató egy másik heti pihenőnapot biztosít, a bérpótlék mértéke 50 százalékra csökkenhet. Mindez kompenzálja a munkavállalókat a rendkívüli munkaidő vállalásáért, és ösztönzi őket  rugalmas munkaidő-beosztás elfogadására.

A túlóra számítást a törvényi előírásoknak megfelelően szükséges elvégezni.

A túlóra számítást a törvényi előírásoknak megfelelően szükséges elvégezni.

Túlóra kifizetése helyett szabadidős kompenzáció

Ahogyan már érintettük is a témát, létezik egy másik út, mégpedig az ún. kompenzáció, amikor a munkavállaló nem fizetést, hanem szabadidőt kap az elvégzett plusz munkáért. A túlórák utáni bérpótlék vagy szabadidő választása a munkavállalók és munkáltatók közötti megállapodások része. A szabadidő mértéke azonban nem lehet kevesebb az elvégzett munka idejénél. Ez a megoldás a munkáltatók számára is előnyös, mivel segít megteremteni a munka és a személyes élet egyensúlyát, ami elengedhetetlen a testi és szellemi egészség fenntartásához, függetlenül a munka jellegétől.

Túlóra számítás – bérszámfejtő program segítségével egyszerű, mint az egyszeregy!

A túlóra számítása manuálisan rendkívül időigényes lehet, és könnyen hibákhoz vezethet. A szoftveres megoldások, mint például a WTBÉR bérszámfejtő program, jelentős előnyöket kínálnak ezen a területen. A programmal történő túlóra számítás gyors és precíz eredményeket biztosít, minimalizálva a hibalehetőségeket. Az alkalmazással a munkavállalók adatai könnyen rögzíthetőek, majd ezt követően a túlóra pótlék számítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően szintén egyszerűen elvégezhető. A szoftver intuitív felülete és automatizált funkciói révén a felhasználók könnyedén kezelhetik a túlórák számítását, így időt és erőforrásokat takarítanak meg, pontosabbak lesznek és csökkentik a hibalehetőségeket.

Egyik kiemelkedő előnye tehát a WTBÉR szoftvernek az egyszerű felhasználás. A program, figyelembe véve a jogszabályi feltételeket, lehetővé teszi akárhány számfejtés elvégzését egyetlen lapon belül. Ezáltal a túlóra pótlék számítása is gyors és hatékony folyamat lesz.

A WTBÉR további előnye, hogy minden típusú társadalombiztosítási ellátást és TB-típusú számfejtéseket is könnyen el lehet végezni. A programmal az engedélyezett nyomtatványok is könnyen kezelhetőek és feltölthetőek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alaphoz (NEAK). Fontos megjegyezni, hogy a WTBÉR nem csupán egyszerű bérprogram, hanem nagytudású, komplex megoldást kínál, amely gyors, egyszerű és problémamentes bérszámfejtést tesz lehetővé. Vegye fel velünk a kapcsolatot!