Egyéni vállalkozók könyvelése: fontos tudnivalók

Egyéni vállalkozók könyvelése: fontos tudnivalók

Az egyéni vállalkozóvá válás folyamata Magyarországon nagyon egyszerű. Az adózási formák kiválasztása viszont okozhat némi fejtörést, illetve a könyvelési feladatok ellátása mindig örök kérdés. Hiszen a kötelezettségek alól az egyéni vállalkozók sem mentesülnek. Még akkor is érdemes tisztában lenni az alapvető szabályokkal, ha valaki külön könyvelőt fizet. Egyes adózási formák mellett pedig akár egyénileg is lehet boldogulni. Egyéni vállalkozók könyvelése: minden, amit a témáról tudni érdemes.

Egyéni vállalkozókra vonatkozó általános szabályok

Amint az ember szinte szó szerint pillanatok alatt egyéni vállalkozóvá válik, egyben regisztrált vállalkozó lesz (nem összetévesztendő az egyéni céggel) az adóhatóság szemében is. Még az egyéni vállalkozói igazolvány igénylése sem kötelező, hiszen minden online módon intézhető. Ezzel adózási kötelezettség keletkezik, ami leginkább az általános forgalmi adó (áfa), a személyi jövedelemadó (szja), illetve a társasági adó befizetését jelenti. De nem minden esetben, hiszen az egyéni vállalkozók könyvelése jóval kedvezőbb lehet, mint a többszemélyes cégeké.

Az egyéni vállalkozókra a gyakoribb kettős könyvelés helyett az egyszeres könyvvitel szabályai vonatkoznak, vagyis elsősorban csak a bevételekről és kiadásokról kell rendelkezni. Az adatokat időrendben kell rögzíteni. Így az adó aktuális mértékének kiszámítása is könnyebbé válik. Pénztárkönyvet vagy naplófőkönyvet, illetve részletező nyilvántartást szükséges vezetni.

Naplófőkönyv

Naplófőkönyv

Egyéni vállalkozók adózási formái

Az első és egyik legnehezebb kérdés sokak számára, hogy melyik adózási formát is válasszák. A 2022-es év jelentős változásokat hozott e téren a KATA-módosítások miatt, így 2023-tól a “sláger” inkább az átalányadózás lett. Létezik továbbá egy harmadik lehetőség is, a VSZJA (vállalkozói jövedelem szerinti adózás) ami kevésbé él a köztudatban, de bizonyos esetekben megéri ezt a típust választani.

Átalányadózás

A legtöbb egyéni vállalkozó (EV) ma átalányadózik. Ezt az adózási formát akkor lehet választani, ha az éves bevétel nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, vagy kiskereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér ötvenszeresét.

A korábbiaktól eltérően az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül is választható. Vagyis kizárólag az adott év számít. Az átalányadóra vonatkozó szabályokat az szja-törvény foglalja össze. Külön bevallást nem kell készíteni, csak az szja-bevallásban elszámolni. A járulékokat (tb-járulék, szociális hozzájárulási adó) azonban negyedévente be kell nyújtani a NAV-nak, a 2358-as nyomtatványon. 

A negyedéves adót szintén negyedévente, göngyölítve kell kiszámolni. Adózni a költséghányad-kulccsal csökkentett bevételek után kell, ami tevékenységtől függően lehet 40-, 80-, vagy 90%. A költséghányadokról szintén az szja-törvény értekezik bővebben.

KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)

Nagy port kavart a 2022-es KATA-módosítás, ami sokakat érintett. Több jelentős változás is történt, az egyéni vállalkozók például már nem állíthatnak ki cégnek számlát, csak magánszemélynek. A KATA azonban nem szűnt meg, mint adózási forma, és továbbra is választható főállású egyéni vállalkozóknak 2024-ben is. A havi adó mértéke fix, havi 50.000 forint, az éves keret 18 millió forint (efölött plusz adót kell fizetni).

VSZJA (vállalkozói jövedelem szerinti adózás)

A VSZJA adózási forma szerint a költségeket tételes módon kell elszámolni, az adót negyedévente elszámolni. Akkor éri meg ezt a formát választani, ha az átalányadózás és a KATA sem jelent jobb megoldást.

Egyéni vállalkozók könyvelése önállóan vagy szakemberrel

A egyéni vállalkozóknak tehát ugyanúgy könyvelési, törvényi kötelezettségük van. Akik teljes mértékben tisztában vannak vele, az adott adózási forma mellett hogyan kell eljárni, akár egyénileg is intézhetik a könyvelést, vagy egy megfelelő könyvelő program segítségével. Ebben az esetben a következő adatokat mindenképpen érdemes ismerni:

  • TB-járulék számlaszáma: 10032000-06055802
  • Szocho-számlaszám: 10032000-06055912
  • SZJA-előleg számlaszáma: 10032000-06055950
  • Iparűzési adó: az illetékes önkormányzat által megadott számlaszám.
  • Kamarai tagság: 12100011-10639683 számú bankszámlára

Habár az egyéni vállalkozás könyvelése nem ördöngösség, mi azért mindenképpen azt javasoljuk, hogy bízza pénzügyeit szakértőkre. Hiszen a kötelezettségek, határidők elmulasztása komoly bírságokat vonhat maga után. A kedvező adózási költségek mellett pedig egy egyéni vállalkozó számára a könyvelési díjak sem túl magasak.

Pénztárkönyv minta

Pénztárkönyv minta

Egyéni vállalkozók könyvelési díjai

A könyvelési díjak természetesen változóak, azonban a havi költség összességében nem lesz magasabb 10-20 ezer forintnál. Hiszen az egyéni vállalkozással járó munka nem sok. Viszont meg kell csinálni, a jogszabályoknak és törvényi előírásoknak tökéletesen megfelelve.

A Módusz Zrt. könyvelő csapata több tízéves tapasztalattal, folyamatosan frissített tudással és szakértelemmel látja el könyvelő-, és adótanácsadói feladatait akár egyéni vállalkozók számára is.