Könyvelés: pénzügyi és számviteli alapok, tudnivalók

Könyvelés. Pénzügy és számvitel. Tartozik-követel. Szavak, kifejezések és szakmák, amelyek hallatára sokan elindulnak a másik irányba. Ennek ellenére minden vállalkozásnak kötelezettségei vannak, a szabályok megszegése pedig súlyos következményekkel jár. Bármilyen profilú cégről is legyen szó, az első teendők egyike a jó könyvelő megtalálása. Miért is olyan fontos mindez, és mennyibe kerül az átfogó könyvelési szolgáltatás? Fontos tudnivalók, nem csak könyvelőknek.

Mi az a könyvelés?

A könyvelés a számvitel egyik alapja, ami a könyvviteli tevékenység során gyűjti, rögzíti, rendszerezi és bemutatja egy gazdasági egység vagyonára, illetve eredményességére vonatkozó adatokat. Kétféle könyvelési mód létezik:

 • Egyszeres könyvvitel: bevételi nyilvántartást, pénztári könyvvezetést, naplófőkönyvet jelenthet. Viszonylag egyszerű, hiszen csak a pénzeszköz változásokat kell rögzíteni (pénzforgalmi szemlélet). A bevétel akkor keletkezik, amikor a pénzeszközt átveszik, ahogyan a költség is átadáskor jön létre a szabályok szerint. Áfafizetési kötelezettség is csak ezt követően lép életbe. Gyakori forma kisebb egyéni vállalkozóknál, vagy társasházaknál.
 • Kettős könyvelés: a gazdasági társaságokra már kiterjed a számviteli törvény hatálya, így a pénzforgalmi szemlélet helyett kettős könyvvezetésre kötelezettek. Ez a könyvelési forma a gazdálkodó eszközeiről, azok forrásairól, valamint a bekövetkezett változásokról vezetett, a valóságnak megfelelő, folyamatos, áttekinthető nyilvántartás. Minden eszköznek és forrásnak külön nyilvántartása van (főkönyvi számla), és az őket érintő gazdasági eseményeket ezeken a számlákon rögzítik.

A könyvelés tehát egy megkerülhetetlen folyamat az üzleti és gazdasági életben. A jó szakmai munkához azonban együttműködésre van szükség, ugyanis a vállalkozásnak számlákat, bizonylatokat kell továbbítania a könyvelő felé. Enélkül komoly hiányosságok adódhatnak, és pénzügyileg nem lesz követhető az üzlet működése, háttere. Legfőképpen pedig a cég nem fog tudni megfelelni a mindenkori szabályozásnak.

Kettőskönyvelés

Kettőskönyvelés

Adótanácsadás, bérszámfejtés, könyvelés: mi a különbség?

Valószínűleg sokan csak kapkodják a fejüket a sok pénzügyi, számviteli fogalom hallatán. Az egyes, gyakran kevert fogalmak között azonban logikus a különbség:

 • Adótanácsadás: az adótanácsadó szakma egy különálló tevékenység. A pénzügyi és jogi szakértők közérthető formában, személyre szabott tájékoztatást nyújtanak az adózási lehetőségekről, és akár adóoptimalizálási tippeket is adnak. Ez egy könyvelőnek nem feltétlenül kötelessége.
 • Bérszámfejtés: a bérszámfejtés és társadalombiztosítási (tb) feladatok ellátása alapvetően a foglalkoztató kötelessége. A bérszámfejtő tehát a könyvelővel ellentétben többnyire belsős dokumentációkkal, az alkalmazottak foglalkoztatásával összefüggésben keletkező, főként adminisztrációs feladatokat látja el.
 • Könyvelés: a könyvelők elsősorban a törvényi szabályozásoknak megfelelően dokumentálják a cégek életében bekövetkező pénzügyi, gazdasági eseményeket. Persze ahogy mondani szokták: “a jó könyvelő mindenhez is ért.” Így akár adóügyekben, és bérekkel kapcsolatos feladatokban is jártas. Fordítva mindez már nem biztos, hogy így van.

A különbség tehát nem nagy, de azért érezhető. Az adótanácsadás és a bérszámfejtés egy szűkebb terület, míg a könyvelés lényegében minden számviteli folyamatnak az alapja.

Miért van szükség könyvelőre?

A könyvelés nélkülözhetetlen eleme egy jól működő vállalkozásnak és ahhoz, hogy valóban jól működjön, profi, tapasztalt és mindig naprakész könyvelőre van szükség. Többről van szó, mint számlák gyűjtéséről, kontírozásról, vagy bevallások beküldéséről.

Mit csinál a könyvelő?

A könyvelő feladatai igen komplexek. Az egyik legnagyobb felelősséggel járó szakma. Elsősorban számviteli rendszerek tervezésével, szervezésével és kezelésével foglalkozik. Megvizsgálja és elemzi az egyes üzleti- és gazdálkodó szervezetek, illetve az egyének számvitelét, éves beszámolóit. A vizsgálat eredményéről pedig írásbeli jelentést, szakértői tanulmányt képes összeállítani.

A következő munkákat egyaránt el kell végeznie:

 • Számlák, bizonylatok rögzítése, ellenőrzése
 • Bevallások elkészítése, beküldése a hatóságok felé
 • Kimutatások készítése
 • Éves beszámoló elkészítése (mérleg, eredménykimutatás, kiegészítő melléklet)
 • Szabályos, törvényes működés fenntartása

Mindezek mellett számos egyéb feladatot is vállalhat. Esetenként a bérszámfejtés is a hatáskörébe tartozhat, vagy ha nagyon ért a dolgához, az adóügyekben is segíthet ügyfelének, munkahelyének. A vállalásokat mindenképpen szerződésbe kell foglalni, a félreértések elkerülése végett.

A jó könyvelő ismérvei

A jó könyvelő általában az, akinek hiánya szinte káoszba taszítja a céget. Neki nem az a dolga, hogy csillogó-villogó marketingüzeneteket gyártson, és potenciális vevőket, ügyfeleket szerezzen. A könyvelő alapos, pontos, precíz, naprakész, elérhető, és mindig, mindent rendben tart a ház (vállalkozás) körül. Ha valakinek kérdése van, csak kérdeznie kell, és szinte biztosan okosabb lesz, miután beszélt a könyvelőjével.

Könyvelő

Könyvelő

Hol találni jó könyvelőt?

Jó könyvelő kevés van, és ha egyszer találtunk egyet, ne engedjük el a kezét. Az interneten és egyéb felületeken sokan hirdethetik magukat, de lehetséges, hogy az ismerősöktől, vagy szájhagyomány útján találjuk meg a legjobb szakembert. Napjainkban azonban szerencsére csak az végezhet üzletszerűen könyvelési és számviteli szolgáltatást, aki releváns képesítéssel rendelkezik. Amennyiben tehát képzett, a megfelelő papírokat (pl. mérlegképes könyvelő) megszerző könyvelőt találunk, valószínűleg nagy baj nem lehet.

Könyvelés ára

Amikor az ember könyvelőt választ, nem érdemes spórolni. Sőt! Ez az a terület, ahol valójában többet fizethetünk, ha olcsón próbáljuk megúszni. Hiszen komoly büntetések szakadhatnak a nyakunkba és így tovább. Persze érdemes a realitás talaján maradni, de ez függ a cég profiljától, méretétől is. Egy egyéni vállalkozónak havonta csupán pár adót kell befizetni, és bevallásokat készíteni egyszeres könyvvitel szerint, míg egy nagyobb vállalkozásnál már sokkal több a teendő, így a havi díj is értelemszerűen magasabbra kalkulálható.

Könyvelési szolgáltatás: bízza profikra!

Helyezze cég ügyeit biztos, stabil kezekbe, hogy ne legyen gondja a könyveléssel, ne legyen szüksége saját, alkalmazott könyvelőre, akinek folyamatos képzéseiről Önnek kell gondoskodnia. Könyvelés a gyakorlatban: bízza szakértő profikra!

A könyvelési feladatok ellátása szolgáltatásunk keretében a következőket foglalja magába:

 • eszközök, beruházások mennyiségi és értékbeni nyilvántartása,
 • egyedi nyilvántartó kartonok vezetése
 • kimenő és bejövő számlák értékbeni nyilvántartása, folyószámlák kezelése
 • bankforgalommal kapcsolatos nyilvántartások vezetése
 • pénzforgalmi nyilvántartások vezetése
 • analitikus nyilvántartások vezetése
 • igény szerint havi, negyedéves zárlatok készítése
 • egyedi havi jelentések az ügyvezetés igényei szerint
 • év végi zárlat, mérleg és eredménykimutatás, kiegészítő melléklet, cash-flow készítése, akár idegen nyelven is (német, angol)
 • minden adóhatósági, önkormányzati ellenőrzés során személyes részvétel
 • könyvviteli szolgáltatással összefüggő hivatalos ügyintézés biztosítása

Egy átfogó, komplex könyvelési szolgáltatás tehát mindennek az alapja. Leveszi a terhet a cégvezetők válláról, és garantálja a vállalkozás hatályos szabályoknak való megfelelését.

Könyvelőiroda

Könyvelőiroda

Módusz könyvelés: kérjen ingyenes konzultációt!

Cégünk 1988-as alapítása óta foglalkozik számviteli feladatok ellátásával, így több, mint 30 év tapasztalati úton szerzett tudással rendelkezünk. Teljes mértékben hazai vállalkozásunk garantálja a minőséget, stabilitást a könyvelés munkaterületén.

Munkatársaink folyamatos utánképzésének, a tudás állandó frissítésének köszönhetően könyvelési feladatainkat mindig az aktuális jogszabályoknak megfelelően látjuk el. Kiemelt figyelmet fektetünk a pontosságra, illetve a határidők szigorú betartására. Ránk bízott adatait teljes üzleti titoktartással kezeljük, amihez személyi és tárgyi feltételeink is rendelkezésre állnak. Könyveléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseit kollégáink részletesen, naprakészen megválaszolják.

Folyamatos jogszabálykövetéssel, a mindenkori törvényi változások lekövetésével végezzük könyvelését. Mindig pontos határidő betartással dolgozunk. A legkisebbtől a legnagyobb cégekig terjedő széles ügyfélköri tapasztalattal vállaljuk vállalkozásának könyvelését is, egyedi igényeire szabva. Mindent üzleti titoktartással, a GDPR feltételeinek megfelelően csinálunk.

A tevékenység kockázatmentes végzését és a Megbízó biztonságát a Generali-Providencia Biztosító Zrt-nél felelősségbiztosítás megkötésével támogatjuk. A hibamentes munkavégzést az is bizonyítja, hogy a biztosító kártérítésére eddig nem volt szükség.

Kérjen ingyenes konzultációt!