Online könyvelés: a digitális jelen és jövő

Online könyvelés: a digitális jelen és jövő

Az online könyvelés nemcsak a jövő, hanem már a jelen is. A digitalizálódás ebben a szakmában még inkább egyszerűsíti a bonyolultnak tűnő folyamatokat. Egy könyvelőprogram segítségével pedig akár még a laikusok is könnyen átláthatják a vállalkozást érintő pénzügyi történéseket. Nem kell izgulni a felhalmozott papírok, vagy éppen elveszett dokumentumok miatt sem. Online könyvelés A-Z-ig.

Mit értünk online könyvelés alatt?

Az online könyvelés lényegében a folyamatok digitalizálását, automatizálását jelenti. Segíti a könyvelési adatok valós időben való rögzítését, dokumentálását. Ez általában egy digitális program, szoftver segítségével történik. Így a kisebb-nagyobb hibák is könnyebben kiszűrhetők, csökkenthetők. Felhasználóbarát felülettel, gyors és könnyű hozzáféréssel. Persze hosszan lehetne firtatni, mitől lesz jó egy ilyen program. Erről majd a későbbiekben.

Az online könyvelés előnyei

Az online könyvelésnek és a digitális megoldásoknak rengeteg előnye van. Az egész bonyolultnak tűnő munkafolyamat sokkal könnyebbé, egyszerűbbé válik. Nézzünk pár olyan tényezőt, amelyek fizikai úton nem biztos, hogy meglennének:

 • Bárhol, bármikor: nem kell a könyvelőirodába menni, azonnal kapcsolatba lehet lépni a könyvelővel, vagy épp használni az adott programot. Akár akkor is, ha az ügyfél egy másik városban, országban tartózkodik. A munkaidőt sem kell figyelembe venni, az éjszakai órákban is fel lehet tölteni a bizonylatokat.
 • Valós idejű adatok: azonnali hozzáférés, valós időben, így könnyen lekövethető a vállalat aktuális pénzügyi helyzete.
 • Automatikus adatellenőrzés: automatizált folyamatok, időt és energiát megspórolva. Legyen szó bármilyen nagy mennyiségű adatról, percek alatt ellenőrizhetünk mindent.
 • Átláthatóság: valószínűleg mindenkinek ismerős a szituáció, amikor már a világ összes fiókja sem elég, és a könyvelők ki sem látnak a dokumentumok közül. Egy program ennél sokkal praktikusabb.
 • Felhasználóbarát felület: könnyen, egyszerűen használható szoftverrel minden sokkal barátibb, így bárki számára alkalmazható egy rövidebb betanulási szakaszt követően.
 • Környezetbarát: nincs papírok tömkelege, ez már önmagában nagy lépés. A digitalizáció pedig e téren mindig nyerő lesz. Talán nem is kell többet magyarázni.
 • Biztonság: nem vesznek el a számlák, bizonylatok, nem tépi szét a kutya, a felhőben is tárolhatjuk őket, így mondhatni az idők végezetéig ott lesznek.

Valószínűleg még tovább és tovább lehetne sorolni bizonyos előnyöket. Egy program közös használata még akár olcsóbb is lehet, mintha az egész vállalkozás könyvelési feladatait rázúdítanánk egy szakemberre, vagy szakértő csapatra. Ha minket kérdez, egyértelmű, merre billen a mérleg nyelve!

Könyvelési programok, szoftverek

A könyvelési programok tehát olyan szoftverek, amelyek segítenek a cégek ügyviteli és könyvelési feladatainak elvégzésében. Legyen szó a bevételek és kiadások nyomon követéséről, számlák készítéséről, vagy akár a kötelező adóbevallások elkészítéséről. Napjainkban már jobbnál jobb programok léteznek, számos funkcióval. Egyes szoftvereket akár mobilalkalmazásként is lefejlesztenek, így tényleg bármilyen helyzetben könnyen lehet használni őket. Arról, hogyan válasszunk bérszoftvert, már egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk!

Könyvelési programok

Könyvelési programok

A digitális könyvelés lépései

Nézzük át, a gyakorlatban hogyan is működik egy könyvelési program. Sokkal egyszerűbb, mint gondolná!

 • Adatok összegyűjtése: az első lépés természetesen a számlák, bizonylatok, vállalkozást érintő adatok rendszerezése. Vagyis legyen meg minden, ami a későbbiekben kell. Érdemes minden ilyen dokumentumot már digitálisan tárolni, így könnyen rákereshetünk és megtalálhatjuk akár a régi számlákat is.
 • Adatok rögzítése: vigyük be az adatokat a rendszerbe. Számlák, bizonylatok, tranzakciók, egyéb gazdasági események – ami csak történt pénzügyi vonalon.
 • Beszámolók elkészítése: a rendszeren belüli beszámoló segíthet átlátni a vállalkozás komplett pénzügyi helyzetét.
 • Adatok továbbítása: ha felvittünk minden fontos információt, megoszthatjuk a könyvelővel, és az érintettekkel.
 • Bevallások elkészítése, benyújtása: a szükséges bevallások elkészítése, benyújtása az adóhatóságoknak.

A könyvelő szoftverek akár további extrákkal is bírhatnak. Idetartozhat a pénzügyi elemzés, vagy akár előre tervezés, amivel még inkább kihasználhatjuk a digitalizációban rejlő lehetőségeket.

Online könyvelés a gyakorlatban

Ahhoz, hogy a könyvelés online módon is tökéletesen alkalmazható legyen, meg kell felelni a különböző jogszabályoknak. A bizonylatokat azonban nem egy könyvelőirodában kell leadni, és nem kell félni tőle, hogy elvesznek egyes számlák. Csak fel kell tölteni a felhasználónak a bizonylatot, amit a könyvelő cég és az adott program automatikusan, vagy manuális módon ellenőriz. Fontos, hogy a NAV-számlafelöltés megvalósuljon, és a bevallások is megérkezzenek az adóhatósághoz. Egyszeres-, vagy akár kettős könyvelés programok is léteznek, a szakma minden területét lefedve.

NAV számlafeltöltés

NAV számlafeltöltés

Online könyvelés árak és bérszámfejtési szolgáltatás

Minden vállalkozás kezében ott a lehetőség, hogy könyvelési feladatait digitalizálja, és egy profi csapattal karöltve hatékonyan intézze pénzügyeit. A hibázási lehetőség így szinte minimális, de még talán ezzel is sokat mondtunk.

A WTBÉR és a Módusz Könyvelés csapata olyan megoldást kínál, amellyel szinte hátradőlhet, és nem kell aggódnia a határidők, bírságok miatt. Ami pedig az árakat illeti, még akár jobban is kijöhet, ugyanis egy automatizált szoftver használata nem igényel annyi munkaórát.

Ha pedig a vállalkozását érintő pénzügyi, jogszabályi kérdése van, munkatársaink gyors és szakszerű választ adnak. Természetesen minden üzleti titoktartással, a GDPR feltételeknek megfelelően történik. Az online könyvelés mellett pedig akár teljes körű bérszámfejtési szolgáltatást is igénybe vehet.

Kérjen ingyenes konzultációt!