Időarányos szabadság kiszámítása és megállapítása 2024-ben

Az időarányos szabadság kiszámítása és meghatározása sokak számára okozhat fejfájást. Bizonyos esetekben munkáltatóként és munkavállalóként egyaránt nehéz meghatározni, mennyi nap is van hátra – például akkor, amikor valaki nem a teljes naptári évben dolgozott a cégnél. Jó hír, hogy nem olyan nehéz megérteni a dolgot – nézzük is a legfontosabb tudnivalókat.

Időarányos szabadság jelentése

Minden munkavállaló és alkalmazott alapvető joga a szabadság. Rendelkezésére áll X nap az adott évben, amikor igazoltan távol lehet munkahelyétől. Ezek közül néhány esetben (általában hétszer) ő szabja meg ennek idejét, más esetekben viszont a munkáltató kezében a döntés, mikor tudja őt mellőzni és helyettesíteni.

Az alapszabadság mértéke a munka törvénykönyvétől és a dolgozó életkorától, családi hátterétől (hány gyereke van) függ. Az éves szabadság általános szabályairól már korábban is írtunk.

Az időarányos szabadság kifejezés arra utal, hogy minden év közben belépő munkavállaló arányosan veheti ki az egész évre járó szabadnapjait. Tehát, ha valaki csak az első negyedév (Q1) után csatlakozott, akkor ¾ annyi szabadsága lesz. Egyik cégről a másikhoz ezeket a napokat nem is hozhatja át, azt a korábbi munkáltatónak pénzben köteles megtéríteni – vagyis jelen esetben azokat a szabadnapokat, amiket a Q1 időszak alatt arányosan nem vett ki.

Az időarányos szabadság kiszámításához először az egész évre járó szabadnapok számát kell meghatározni.

Az időarányos szabadság kiszámításához először az egész évre járó szabadnapok számát kell meghatározni.

Időarányos szabadság kiszámítása, arányosítása

Folytassuk a matekot. Ahhoz, hogy pontosan kiszámoljuk, mennyi szabadnapja van az adott munkavállalónak, először a teljes éves szabadnapokat kell megállapítani. Idetartozik az alapszabadság és a pótszabadság is – mondjuk általános esetben 20 nap alapszabadság + 5 nap pótszabadság.

  • Az összes szabadnapot osszuk el a naptári napok számával (vagyis általában 365-el, 2024-ben viszont 366-al!),
  • majd szorozzuk meg a tört számot a hátralévő naptári napokkal.
  • Kapni fogunk egy tört számot, itt alkalmazzuk a kerekítés szabályait. 
  • Végül megkapjuk a pontos megoldást, mennyi szabadság jár. 

Alapvetően tehát ennyi az egész. Olyan ez, mint papíron tudni számolni – ma már van persze számológép, de mégiscsak hasznos, ha beüt a krach. Ez esetben is így van, ha véletlenül nem lenne kéznél időarányos szabadság kalkulátor.

Időarányos szabadság számítás példa

Nézzünk egy konkrét példát.

Tegyük fel, hogy Kovács Jenő október 1-én áll munkába (365 napos évben). Ez azt jelenti, hogy korábbi munkáltatója – ha volt – fizeti számára a Q1-Q3-ig tartó időszakban ki nem vett szabadnapokat. A negyedik negyedévben viszont arányosítani kell, mennyi szabadnap jár neki. Tehát, ha alapvetően összesen 30 nappal rendelkezik, akkor

(30/365)*92 = 7.562

Az eredmény tehát, hogy Jenőnek a hátralévő negyedévre 8 szabadnapja maradt, a felfelé kerekítés szabályait is figyelembe véve.

Mit jelent az órásítás?

Előfordul, hogy a szabadságot órában arányosítják. Ez esetben arról van szó, hogy például 8 nap esetén 8 órával kell felszorozni, vagyis a korábbi példát használva 8*8 = 64 munkaórát lehetünk távol “legálisan”.

Időarányos szabadság kiadása felmondási idő alatt

Vannak olyan esetek is, amikor a szabadságokat a felmondási idő alatt adja ki a munkáltató. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a hátralévő 30 napos felmondási időből kevesebbet kell ledolgozni. A szabadságot viszont így vagy úgy, de megfizeti a munkáltató.

Időarányos szabadság kalkulátor a WTBÉR bérszámfejtő programmal!

Időarányos szabadság kalkulátor a WTBÉR bérszámfejtő programmal!

Időarányos szabadság megállapítása a WTBÉR szabadságtervező modullal

A WTBÉR bérszámfejtő program a szabadság arányosításának kiszámításában is segít. A szabadságtervező modul pedig akár egész évre előre lehetővé teszi a szabadságok megtervezését. Az adatrögzítés során pedig folyamatos visszajelzést ad az állomány feltöltöttségéről. Így mindig lehet egyeztetni azokat a tényleges napi jelenlétekkel is.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!